شاید به ذهن شما هم خطور نکرده باشد که گران شدن دلار حتی می تواند فعالیت صنف خشکشویی چه خشکشویی آنلاین و چه خشکشویی سنتی و آفلاین را تحت تاثیر قرار دهد. در این باره ابوالفضل رجب زاده، رییس اتحادیه صنف خشکشویی و لباس شویی تهران توضیح می دهد.
به طور از کلی وضعیت فعالیت واحد های خشکشویی طی این روزهای آخر سال راضی هستید؟
امسال نسبت به سال گذشته رکود بیشتری وجود دارد. به طور کلی هر سال روند مراجعه شهروندان به واحد های خشکشویی طی روزهای پایانی سال کم تر می شود.
علت آن چیست؟
موضوع رقم و قیمت است. معمولا طی روزهای آخر سال شهروندان کالا های مختلفی از قبیل پتو، عروسک و پتو را برای شست و شو به خشکشویی می آورند. این گروه از کالا ها قاعدتا رقمی قابل توجه را تشکیل می دهند و مانند لباس نیست. بر همین اساس مردم مقداری محتاط تر عمل می کنند. امسال هم به نسبت سال های قبل افت مراجعه به خشکشویی بیشتر بوده است.
همکار های شما در واحد های خشکشویی مقصر نیستند؟
همکار های من مقصر نیستند بلکه به نظرم مواد شست و شو گران شده است. مواد شست و شو از بشکه ای 600 تا 700 هزار تومان به 2 میلیون 200 هزار تومان رسیده است. پودر رختشویی برای برخی لباس هاست. در واقع ماده اصلی شست و شو ماده پر کلر پلی اتیلن است که هر بشکه آن به 2 میلیون 200 هزار تومان رسیده است و مقدار مصرف آن بسته به حجم فعالیت مغازه ها دارد. به طور نرمال بین یک تا دو بشکه از این ماده برای واحد های خشکشویی در ماه نیاز است. این محصول گران نیز هست و گرانی ارز اصلی ترین دلیل آن است. جالب است که تعرفه ها بیشتر نشده است. اصلا تعرفه های ما واقعی نیست. اگر تعرفه واقعی بخواهد اعمال شود قاعدتا قیمت خدمات ما بیشتر خواهد شد. به صورت مقطعی قیمت واحد های خشکشویی را اجازه ندادند افزایش پیدا کند و به همین دلیل این صنف ضعیف شد. از 2000 واحد خشکشویی در حال حاضر به 900 واحد رسیدیم. روز به روز هم از این تعداد کاسته می شود. یعنی 99 درصد واحد های بزرگی که در صنف خشکشویی بودند، واحد های خود را جمع کردند. بعد از این اتفاق حدود 1100 واحد خشکشویی فقط در تهران تعطیل کرده اند.
در رابطه با این 1100 واحدی که تعطیل کرده اند ظرف چه مدت زمانی بوده است؟
طی 15 تا 16 سال گذشته این اتفاق افتاده است. دلیلی نداشت این اتفاق بیافتد. صنف ما بالاترین مصرف انرژی را دارد. یعنی آب ، برق و گاز. صنف ما از مسئولان درخواست کردند که قیمت آب، برق و گاز را به جای تجاری، صنعتی حساب کنند که صرف داشته باشد. وقتی صرف اقتصادی نباشد، برای برخی افراد راحت تر این است که واحد خشکشویی را تعطیل کنند و به طور مثال به یک بقالی اجاره دهند. همان افزایش تورم هر ساله بانک مرکزی را اگر روی تعرفه های خدمات ما می گذاشتند در حال حاضر نرخ ما خیلی بالاتر بود. از سوی دیگر و به طور مثال اگر تورم را 15 درصد حساب کرده اند 10 درصد بیشتر به نرخ های ما اضافه نکردند. همچنین ما مشکل کارگری هم داریم. هیچ کارگری حاضر نیست در این صنف فعالیت کند.
منبع: خبرگذاری تبیان